Самодивски болести и настъпено

Настъпено
Малко позната форма на негативно влияние, при което човек стъпва на лошо място това може да е място, където е правена или развалена магия, убит човек или друго голямо зло. Също ако, мине и плюе на място, където са загинали много хора, старо светилище или където е заровено имане. Често след това, човека се разболява тежко при не навременно взимане на мерки, може да последва смърт. Покосява най- често иманяри, пастири и туристи.
Подобно място според народните вярвания е и място, където е уринирала котка, вълк или друг хищник. Върху тях се стоварват нещастия и болести, докато не се развали това влияние. Често тези болести  са неизвестни и тайнствени и нелечими. Спасяването от тяхното пагубно влияние става с определни баилки и ритуали. Съществуват талисмани за предпазване от такива места/ талисман за успешно пътуване/.

Самодивски болести
Ако човек стъпи на трапезата или мястото където те танцуват Самодиви, Вили и другите невидими тайствени същества. Това е наказание, което те хвърлят върху човека, за да си отмъстят за нанесената болка и обида. Взимайки здравето на човек и пращайки му болести и смърт.
Друг  още по рядко срещан в наше време вариянт е, когато русалки се показват нарочно на някой мъже и танцуват с тях до зори и след това, тези хора се разболяват тежко, могат дори да полудеят. Това се случва най-често, ако някой остане посред нощ на вън.
Въпреки, начина по който човек си е навлякъл наказание от Самодивите, тези болести са нелечими и се прилага така нареченото магическо лечение при което, с баене и разваляне се и се връща взетото.

С етикети ,,,,,,
Translate »