Как четем и мислим за духовните послания

Как четем и мислим за духовните послания

Преди да започнем да говорим за духовете и духовната реалност мисля, че е много важно да подчертая няколко важни неща. Първо контакта с духовния свят може за едни хора да е много подкрепящ и да им помага да се развиват и да имат успехи, а за други да бъде крайно опасен, особено сериозно е това, за хората с психични страдания, които са по- чувствителни и могат сериозно да се загубят не само в физическия свят, но и в духовния и това да донесе много проблеми. За тези хора е добре да се стремят да се концентрират в живота си тук на земята и да опитат да подредят своите преживявания. В този смисъл, без подходящо подготвен наставник и добро познаване на себе си тези хора е добре да се стремят да избягват тези теми. Но освен за тези, които са със сериозни психични страдания, духовния свят може да крие много рискове и за всеки от нас, тъй като без подготовка и знания как да се поддържа духовна хигиена и за различните духове и духовни йерархии риска да се случи нещо неприятно не е въобще за пренебрегване.

Както говорихме в предишната статия често с нас „пътуват“ по напредналите и духовно извисени от нашето духовно семейство – това са духове, които по една или друга причина носят определени енергийни аспекти от нашия живот, това може да са и духове на мъдри и извисени същности, които са се свързали с нас при някой от нашите прераждания и не на последно място доста по рядко, това може да сили на природата, с които сме се свързали. Тези същности са нашите духовни водачи, не всички са активни или силно обвързани с нас, някой се появяват от време на време, а някой може и да не се появят няколко прераждания. Обичайно все пак при духовно гадаене, се показват няколко духа, които го водят по неговите пътеки и спомагат да се развива духовно. Много често, тези същности при важни обстоятелства или при човек, който търси контакт и духовно развитие може да дават знаци или послания към човека, за който се грижат. Това може да са сънища, или предмети, или синхроничности. Обичайно хората, които са презаляти от своята духовност, са склонни да приписват значимост на повечето случайности в живота си на духовните водачи, но аз лично бих бил по предпазлив с подобни заключения, а и не намирам и никаква практическа полза в подобен подход.

Защо, би попитал някой? За мен всеки знак, има смисъл до толкова, до колкото той е ни носи нещо лично като послание, защото ние сме тези, които са го възприели и следователно е имало нещо, което се е отразило в случването му . В този смисъл, всяко нещо, което ние откриваме като необичайно първо и най-вече носи едно вътрешно послание от нас и то е много важно първо да да се опитваме да го разберем. Всъщност от моя личен опит духовете водачи ползват същия модел и в този смисъл, посланията им са именно свързани с важните въпроси за нас самите. Както имам предвид, да вземе един прост пример – ако сънувате – змия, тя може да значи, враг, но може да значи и дух водач, особено предвид, че нашите предци са вярвали в духа на дома и рода, който са наричали Стопан и който е живеел под прага на фамилната къща. Но със сигурност, тази змия в контекста на вашия сън ще носи към вас едно лично съобщение, един личен въпрос, който може би целия сън ще задава и който, никой съновник няма как да ви отговори. Може би ви напомня за част от вашата душевност, която се страхувате да опознаете или начин на отношение към хората около вас, което за вас изглежда мъдро, но може би за тях е студено и дистантно? Същото би било, ако сутринен аромат, да той може би показва, че около вас има духовна същност, но той носи и ваше лично послание – например да кажем, че аромата е на тамян- един подобен духовен аромат, може би ви напомня нещо, може би например, че се чувствате под влиянието на вина или имате много нужда от нещо благословено, за да се почувствате сигурни – ако е така, може би отговора не е в аромата, а в това да се огледате около себе си и да видите какво ви прави несигурен/а и да се опитате да го промените. Важен принцип когато мислим за посланията на духовете водачи е не да мислим, дали перото от гълъб на улицата е знак от ангел, а да мислим, какъв въпрос ми задава това перо- защо е важно за мен, какво научавам за себе си с това и да бъдем честни!

Translate »