Духовните водачи и магията един общ път

Общия път на духовните водачи и магията

Всяка магическа работа е вид промяна и за да се провери до колко е необходима, какви последици би донесла и дали ще даде нужното решение на проблема е важно да се направи гадание. В нашите традици тази практика се е ползвала, когато трябва да се изчисти някакво негативно влияние - магия, настъпено, самодивска болест или "наказание от мъртвите предци" Попадал съм на различни методи, по които нашите прадеди са правели това – с брашно, восък, игли, книга и ключ, конци. Тези подходи спомагат, човек да му се помогне по най-добрия за него начин. 

В моето обучение в Българска народна магия аз понякога срещах обяснения за това, че има сили, които определят какво и как човек може да прави, но някак си нямаше цялостно обяснение. В наша традиция легендарните герои най-често са отгледани или надарени с някаква сила от духовете на Самодивите, но също така те са тези които дават сила на много традиционни знахарки или баячки. Магьосницата, баячката или врачката има светец закрилник, който се появяват много ранно в живота на човека на сън или във видение и определя, че този човек може да вижда духовния свят. Преди да направи ритуал, магьосницата отива пред иконата на светеца си закрилник и се моли, и посредством усета си тя най-често разбира дали това което има намерение е правилно или не.

Всяка традиционна култура в една или друга степен почита духовете учители и водачи. Свикнали сме, когато говорим за тях да си представяме образите от книгите на Елена Блаватска и Алис Бейли на Кутхуми, Сей Баба или Ел Мория, тези образи на духовни учители от така наречения западен окултизъм населиха много трайно нашето разбиране за духовен учител. През годините много често се появяваше и една друга версия на разбиране за духовете водачи и това е, че това са извънземни форми на разум, които са дошли тук да ни подкрепят и спомагат за нашето духовно развитие. Разбира се повечето хора имат духовни водачи различни мъртви, които са достигнали някаква по-висша йерархия, които обаче са част от духовното им семейство. Да кажем, че преди сте се прераждали в Индия, то един от вашите духове водачи може да е много изкусна индийка, която умее да прави красиви накити например, или пък някой мъдър Тибетски монах, който сте срещнали по своя път. Често хората имат очакване, че духовните водачи трябва да са някакви велики и уникални хора извънземни или много могъщи магьосници, истината за мен е, че те са по-развити и мъдри починали хора, които ние сме срещнали някога и сме си преплели пътищата или които виждайки нашите усилия да постигнем нещо тук и сега са привлечени от желание да ни помогнат. Всъщност е важно да отбележим, че ако човек наистина търси път някакъв път за развитие в настоящия си живот, той също така привлича и е заобиколен от духове, които са свързани с този път.

За да се работи с духовете водачи практиката започва с работа с духовете на предците и почитта им по определен начин с поставяне в дома олтар, който служи като портал. Следва човек да е добре запознат с духовните практики и начините за защита, защото започвайки да призовава духовете на предците, той става много по-лесна мишена на низши духовни същности. 

Така търсейки повече информация за тази част от духовните ни практики една нощ сънувах стар шаман който ми каза, че имам благословията му и скоро ще открия правилния за мен път. Същия ден една позната ми даде книга на известен хирург, която описва неговото необичайно пътуване в африканските духовни практики на племето Зулу. Необичайното в тази книга е , че още при първото отваряне попаднах на пасаж за духовете водачи. Така попаднах в света на Африканските и Афро-карибските магически практики. Този път ме отведе до корена на духовните практики почитта към духовете на предците и енергийната работа за възстановяване на хармонията на живота на човек. Тези практики са особено запазени в Афро-карибските религии една от които е Вуду, където винаги преди да се пристъпи към ритуали или енергийна работа се прави консултация с духовете на предците и духовете водачи. Духовните водачи най-често това са духове на извисени шамани, жреци и свещеници, монаси, лечители гадатели от различни култури. Според разпространените вярвания в Афро-Карибските традиции и Бразилските такива, всеки има около себе си духове водачи, които му помагат и го подкрепят, това могат да са духове от различни култури, където той се е прераждал – индианци, индийци, араби, келти, викинги, африкански племена. В моята магическа практика аз използвам този подход за определяне на това, какво точно е нужно за да се постигне целта, метода за допитване до духовете прилагам няколко метода, един от които е гадаенето с кости и черупки от миди и някой магически ядки. Самото гадаене е форма на диалог между мен и духовете, в които те дават насоки, какво може и какво е нужно да се направи, за да може този човек да постигне целта си. Обичайно се дават насоки за билки, свещи, ритуали, както и имали ли специални начини за приготовлението на тези билки. За целта на този ритуал е необходимо най-малко да се знае името на човека и малкото име на майка му. Духовете водачи общувайки с предците на конкретния човек дават насоки дали ситуацията, за която човек търси помощ част от съдбата му, дали има как да се промени дадената ситуация. Практиката е този ритуал да се извършва с специални дарове, сред които алкохол, свещи, пури и благовония. По време на сесията човек е по-скоро в транс, и костите и черупките на мидите сякаш започват да говорят, как може да се помогне на клиента.

Translate »